Вадим Перегуда. Желтый пес 2018-го

Вадим Перегуда. Желтый пес 2018-го



@Жовтий пес 2018го@...

 

              “Тільки від життя собачого — собака буває кусачою !”

                             Желтая китайская земляная собака

Ні, вона не просто жовта, не тому що - у колір золота, а просто добра і ласкава”, - почув я відповідь однієї матусі своїй дитині в одній із вишгородських маршруток. Офіційно, згідно китайского календаря РІК ЖОВТОЇ ЗЕМЛЯНОЇ СОБАКИ розпочнеться  на молодий місяць у знаку Водолія, близько до півночі, 16 лютого 2018 року. Космічний елемент — земля.

      Саме на цей рік дуже важливо власноруч написати і відправити звичайну паперову вітальну листівку із зображенням веселого жовтого песика, бо і так  рік пройде у віртуальному стилі а-ля - @...

      Для України - це дуже вирішальний рік і, не тільки тому, що собака має дещо національний жовтий — масть динамічного розвитку (колір фінансової допомоги та матеріального достатку), а ще тому, що вирішення такого наболілого  “земельного” питання має загостритися і остаточно вирішитися у суспільстві, можливо, що саме  у цьому році ! Тому головне питанням 2018 року буде не “орли чи ворони” 2017го, а “вовки чи шакали”... Головне, у новорічну ніч обов'язково передивитися відомий мультфільм знятий за мотивами української народної казки “Жив був пес”.https://www.youtube.com/watch?v=5mNMP0Ge6yw                                                                   Пес на ім'я Сірко є чисто нашим відомим персонажем чи навіть національним героєм. Незрозуміло, чому саме цього відомого козацького отамана порівнювали із собакою, але відомо, що той будучи козаком-характерником міг перекидатися сірим вовком і вибратися із любої найнебезпечнішої ситуації. Відомий герой “Слова о полку Ігоревім” мав таку ж саму вдачу : “Всеслав-князь людям суд чинив, князям міста роздавав, а сам уночі вовком бігав, із Києва добігав до півнів до Тмуторокані, великому Хорсові вовком путь перебігав”. Тому, все те вовче-собаче у нас в крові з давніх-давен, від козаків характерників, а може ще глибше. Чомусь і жіночий архетип у давніх міфах та легендах розкривається через собачу тему, згадаємо хоча б дуже популярну на сьогодні працю Клариси Естес “Та, що біжить із вовками”. Може саме тому, естрадна пісня Олега Винника “Вовчиця” зводить просто із розуму таку велику кількість українських жінок. Це ж їх підсвідомий генетичний архетип ! Але все по порядку і чітко у фільмі “ДНК — портрет нації. У пошуках жінки”. https://www.youtube.com/watch?v=eD4PXRmxPWY 

Виникає тільки питання, чоловік у новорічну ніч має грати роль: вовка, собаки чи шакала ? Як в одному  відомому анекдоті: “На святковий вечір - бажаємо усіх трьох у одній склянці”.

    Ви, мабуть, дивилися фільм “Планета мавп” ? Але на справді, нашу планету можливо було б сміливо назвати планетою не мавп, а саме собак. Чому ? Згідно статистичних даних найбільша кількість собак проживає у США — понад 77,5 млн. Близько 63% американських родин тримають хатніх тварин. На зрівняння у  людному Китаї, за статистикою, лише 27 млн. собак. Тримати собаку у “Піднебесній” з давніх часів була ознакою заможного життя. Вважається, що собака вперше була одомашнена у Європі, навмисно не пишемо, що це відбувалося саме в Україні, в епоху пізнього палеоліту, сталося це приблизно 40 — 12 тисяч років тому. Етолог Конрад Лоренц, лауреат Нобелівської премії, створив теорію про походження собак від вовків та шакалів. Цікаво, що подібна теорія існує щодо виникнення і сучасного людства !? 40 — 30 тисяч років тому  досить довгий час кроманьйонці існували одночасно з неандертальцями, кого з них вважати вовками, а кого шакалами — на розсуд читача...  Колись дуже давно, у Європі також споживали собак, як у Китаї, але то було дуже давно і та традиція у генах білої людини не закріпилася. Собака — був найкращим другом людини, а з'їсти друга — то вже явний перебір !

       Зображення собак знаходять  на посудинах Трипільської археологічної культури, вік яких сягає понад 7000 років (дивися фото). Можливо, мисливець на мамонтів, череп якого було знайдено у Вишгороді на глибині 15 метрів при будівництві ГЕС, що полював тут на північного оленя понад 10 000 років тому, також мав свого вірного друга !? Звичайно, що з одомашненими вовками і собаками полювали у часи Ігоря, Ольги, Святослава, Володимира, Ярослава тощо. Більш детально про давній культ вовка можливо ознайомитись на сайті https://wolf.ua/uk/blog/volk-kak-simvol-v-kulturah-raznyh-narodov-mira/

 Знамениті вишгородські “Вовчі гори”, кам'яна сокира із ритуальним зображенням собак чи вовків знайдена при добуванні торфу на Лівобережжі підтверджує думку про існування тотему собаки-вовка у дуже давні часи.

      Відомо, що історичне та вічне місто Рим заснували два брати — Ромул і Рем, які згідно за легендою були вигодовані вовчицею. В центрі міста Рим, у самому центрі - Капітолії, стоїть відповідний пам'ятник. Відомо, що знаменита “Капітолійська вовчиця” - бронзова скульптура доби етрусків, корені яких походять із теренів сучасної України. Чому б Вишгороду не відродити цю давню традицію і не встановити пам'ятник, хоча б при в'їзді у місто зі сторони Києва, на “Вовчих горах” ?  Герой оповідань Р.  Кіплінга — Мауглі, також мав  за мати вовчицю на ім'я Ракша. Але у нас, крім пісні Олега Винника “Вовчиця”, далі чомусь не пішло !? https://www.youtube.com/watch?v=MWMEA8Hm2

Собаки Триполья

   Трохи цікавих фактів: Максимальний зріст дорослої собаки зафіксований офіційно дорівнює — 109 см. у холці, при довжині тіла 221 см. Це звичайний німецький дог вагою 111 кг. Але сама важка собака у світі — це англійський мастиф вагою 155,6 кг, який двічі потрапляв у Книгу рекордів Гіннеса. Самі мініатюрні собачки світу відносяться до породи Чихуахуа, які були знайдені у 1850 році у мексиканському штаті Чиуауа. Вага цих собак від 0,5 до 3 кг., а зріст від 10 до 23 см. В 1862 році було зафіксовано інший несподіваний собачий рекорд: тер'єр по кличці Джеко тільки за один день знищив понад 1000 пацюків. Було зафіксовано,   що 100 пацюків він знищував за 5 хвилин 28 секунд !

    І на останок, якщо Ви хочете, щоб наступний 2018 рік був вдалим у матеріальному плані та насиченим на позитивні емоції — нагодуйте хоча б  одну бездомну собаку у Вишгороді, на своїй вулиці, біля власного будинку. Не стійте осторонь. Відношення до “братів своїх молодших” пропорційно відношенню до людей, які потребують захисту та допомоги.  Також, ми усі добре розуміємо і пам'ятаємо народну мудрість: “Що тільки від життя собачого — собака буває кусачою !”.

                                       

      А тепер, простий новорічний “песий” тост: “у цю Новорічну ніч, підмінимо свої бокали високо, щоб у 2018 році ми ніколи не доходили до пісенного настрою “Стиль собачки”, та не ставали “бігущими за вовками”, а просто відбулися, як щасливі жінки у Великій і неподільній нашій рідній країні. Щоб наші чоловіки, мали таку саму вовчу вдачу, як характерники козарлюги, у часи князя Святослава. І завжди, звертаючись до нашої вишгородської доброї вдачі ми казали: “Ну що, якщо щось — то заходь !”.

 

  Вадим Перегуда.